Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Το δώρο των ΧριστουγέννωνΦάτε μάτια, ψάρια...Οι εργοδότες του Ιδιωτικού Τομέα υποχρεούνται από τον νόμο στην καταβολή του 13ου μισθού. Γνωρίζουμε όλοι, ότι οι περισσότεροι μικρομεσαίοι εργοδότες δυσκολεύονται να καταβάλλουν ακόμα και τους μειωμένους μισθούς των υπαλλήλων τους. Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι, τονίζω! Πάνω στην αδυναμία αυτών οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και το σώμα της Εθνικής μας Οικονομίας, πατούν και όλοι εκείνοι οι απαράδεκτοι εργοδότες-εκμεταλλευτές των εργαζομένων, ρουφώντας από το προσωπικό τους την αξιοπρέπεια, μαζί με το αίμα του.Επανέρχομαι. Το Κράτος υποχρεώνει τον εργοδότη του Ιδιωτικού Τομέα στην καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων. Ουσιαστικά, τον υποχρεώνει στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που συνοδεύουν  το «Δώρο». Άρα, λάβει-δεν-λάβει ο εργαζόμενος τον 13ο μισθό, το Κράτος και τα Ασφαλιστικά Ταμεία εισπράττουν, ή χρεώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον εργοδότη.Πού πηγαίνουν αυτές οι εισφορές και οι φόροι του 13ου μισθού, του Δώρου Πάσχα και της Καλοκαιρινής άδειας; Κάνουν, προφανώς, φτερά και πετούν ανέμελα σε διάφορους λογαριασμούς, σε αριστοκρατικά κι εξωτικά μέρη του πλανήτη, παράκτια ή μη.Πάντως, οι συνταξιούχοι, οι οποίοι επί δεκαετίες κατέβαλλαν, υποχρεωτικά και αδιάκοπα, το ποσοστό των εισφορών και των φόρων που τους χρεωνόταν, από κοινού με τους εργοδότες τους, δεν εισπράττουν ούτε 13ο μισθό, ούτε τον 14ο. Τι κάνουν γι’ αυτήν την καταλήστευση; Φωνάζουν έξω από Υπουργεία, χτυπώντας στων κουφών τις πόρτες.

Πού πήγαν οι εισφορές και οι φόροι δεκαετιών; Φαγώθηκαν από τους ακόρεστους συνδαιτυμόνες των σκανδάλων και της ξεδιαντροπιάς του πολιτικού μας βίου. Μοιράστηκαν, όπως μοιράζεται το πλιάτσικο, βιαστικά και βουλιμικά, κάνοντας φτερά για τους προορισμούς που όλοι γνωρίζουν και γνωρίζουμε και κανείς δεν αποκαλύπτει. Οι αμετανόητοι πλιατσικολόγοι, λόγω omerta, οι αποχαυνωμένοι φορο-εισφορο-πληρωτές, λόγω βλακείας.Γκρινιάζουμε, φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε, αναμασάμε τα δεινά μας μεταξύ μας, καφενειακά και ιντερνετικά, ρίχνοντας κατάρες στους υπεύθυνους, που εμείς διορίσαμε – και εξακολουθούμε να διορίζουμε – για να μας κυβερνούν. Κάνουμε έναν αχταρμά όλων των προβλημάτων που έχουν φέρει την κοινωνία μας σε ανθρωπιστικό και ηθικό αδιέξοδο, αυξάνοντας τη σύγχυση και αποδυναμώνοντας τις πιθανότητες λύσης τους.Ένα-ένα τα βήματα, αλλιώς γκρεμοτσακίζεσαι. Ένα-ένα τα προβλήματα, αλλιώς τα πολλαπλασιάζεις. Ξεχωρίζουμε τα θέματα. Αξιολογούμε τις προτεραιότητες και διαβάζουμε προσεκτικά το κάθε πρόβλημα, για να βρούμε τη λύση του. Η λύση εμπεριέχεται στη διατύπωση. Οπότε, με καθαρό μυαλό και σαφή πρόθεση,  προχωρούμε στην εξυγίανση της καθημερινότητάς μας. Όχι κατά μόνας. Ούτε όλοι μαζί. Χωρισμένοι σε ομόνοες  ομάδες, οι οποίες θα φέρουν την ευθύνη της πραγματοποίησης ενός στόχου, κάθε φορά.Θέλουμε την ευημερία μας;

Θέλουμε την ισόνομη, δίκαια, έντιμη, αποτελεσματική διακυβέρνησή μας;

Θέλουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή, τον πλούτο του τόπου μας, τους καρπούς των κόπων μας;Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε για εμάς, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί για το κοινωνικό σύνολο. Θέτοντας υγιείς στόχους με ορθή ιεράρχηση, θα δούμε το «φως το αληθινό» και θα ξαναγίνουμε κοινωνικά όντα.Ας κλείσουμε τα μάτια και τ’ αυτιά στη μαζική πλύση εγκεφάλου των τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης  κι ας ανοίξουμε τα μάτια και τ’ αυτιά του νου και της καρδιάς, για να θυμηθούμε την ταυτότητά μας και να επανασυνταχθούμε, προσωπικά και κοινωνικά, όσο και εθνικά.Σήμερα αυτοπυρπολήθηκε ένας άνθρωπος σε κάποια πλατεία της Αθήνας. Τα ΜΜΕ δεν είπαν «άνθρωπος». Αλλοδαπός, είπαν.Έρχονται τα Χριστούγεννα κι οι περισσότεροι κάδοι σκουπιδιών είναι στολισμένοι με τις σακούλες με τ’ αποφάγια που κρέμονται στο πλάι για τους άσιτους. Δώρα Χριστουγέννων 2013.


Ξαναφάτε μάτια, ψάρια...


ΠΚΒ_ 21-12-2013


Κείμενο © Πέγκυ Βάβαλη_21-12-13


Τη φωτογραφία των  χριστουγεννιάτικων πακέτων την δανείστηκα από www.nethall.gr

Τη φωτογραφία  του δώρου των  Χριστουγέννων την δανείστηκα από www.newsbomb.gr

2 σχόλια:

  1. «Ας κλείσουμε τα μάτια και τ’ αυτιά στη μαζική πλύση εγκεφάλου των τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης κι ας ανοίξουμε τα μάτια και τ’ αυτιά του νου και της καρδιάς, για να θυμηθούμε την ταυτότητά μας και να επανασυνταχθούμε, προσωπικά και κοινωνικά, όσο και εθνικά».
    Το προσυπογράφω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή