Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ, ΛΗΓΜΕΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ



Δανείζομαι, με ευχαριστίες, την φωτογραφία από το NEWS 24 7
Από την αρχή των μνημονίων, όποτε ο λαός διαδηλώνει την αντίδρασή του, οι εκάστοτε κυβερνήσεις μάς ψεκάζουν με δακρυγόνα και άλλα χημικά, συχνά ληγμένα. Από το πρώτο μνημόνιο, μέχρι σήμερα, πέρασαν 9 χρόνια και αρκετές κυβερνήσεις πάνω από την πλάτη μας και μέσα από την τσέπη μας. Ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορεί να δοθεί σ’ αυτές τις κυβερνήσεις είναι «μνημονιακές». Πολιτικό – κομματικό χαρακτηρισμό δεν έχουν, καθώς είναι ευκαιριακοί πλειοψηφικοί βουλευτικοί αχταρμάδες με στόχο την ψήφιση προκάτ νομοσχεδίων προς εξυπηρέτηση του παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού συστήματος.


Η έκπτωση των πανανθρώπινων αξιών μάς έφτασε στην ντροπή των άρρωστων ανθρώπινων κοινωνιών. Ά-ρρωστες, α-σθενείς, χωρίς συνοχή κοινωνίες, αγόμενες και φερόμενες από α-νόητες τάσεις. Κοινωνίες χωρίς πρότυπα, χωρίς αρχές, χωρίς ηγέτες. Εξαθλίωση.


Ας ξαναεκπαιδευτούμε να βλέπουμε, να παρατηρούμε, να κρίνουμε τα τεκταινόμενα.


Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, πρότυπα υγιούς σκέψης και δράσης είναι οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στα διεθνή φόρα.


Δεν αρκεί η εθνική υπερηφάνεια, που μας απογειώνει με κάθε υπερβατική νίκη τους για λίγες μέρες. Μας είναι απαραίτητο να κάνουμε κι εμείς τις υπερβάσεις μας, με οδηγούς αυτά τα νέα υπέροχα πλάσματα, που με την ευφυΐα, την παιδεία, την ηθική, τη στρατηγική, τη σοφή στοχοθεσία, την ακάματη προσπάθεια, ξεπερνούν πολλά εμπόδια και φτάνουν να ξεπερνούν τους εαυτούς τους!


Χρήσιμοι κι ωφέλιμοι οι πανηγυρισμοί, τόσο σαν συναισθηματική επιβράβευση των κορυφαίων αθλητών μας, όσο και για την δική μας απογείωση από το ατέρμονο τέλμα. (Για τους νέους επιστήμονές μας δεν πανηγυρίζουμε, καθώς οι σχετικές ειδήσεις περνούν στα ψιλά.)


Περηφάνια για τις νίκες του Στέφανου Τσιτσιπά στο Australian Open.

Περηφάνια για τα ολυμπιακά μετάλλια του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους. Περηφάνια για τα ολυμπιακά μετάλλια της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ.

Περηφάνια για τον κορυφαίο του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο.


Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από τα χρυσά ονόματα του αθλητισμού, που μας έχουν δωρίσει και συνεχίζουν να μας προσφέρουν στιγμές εθνικής ανάτασης.


Εκτός από την ανάγκη επανενεργοποίησης της παρατηρητικότητας και της κρίσης μας, ανάγκη να διευρύνουμε τη σκέψη, το μυαλό, ώστε να είναι δυνατή η κατανόηση. Να αδειάσει το μυαλό από τα σκουπίδια άχρηστων πεποιθήσεων. Να κάνει χώρο για καθαρή σκέψη, υγιή πρόθεση, νοήμονα δράση με ξεκάθαρο στόχο την ευημερία του συνόλου. Η κατανόηση θα μας οδηγήσει στην συνεργασία με τον συνάνθρωπο, στην κατάργηση αυτής της παράλογης χωριστικότητας που μας διαλύει, άρα στην κοινωνική συνοχή που θα μας δώσει τη δύναμη να εργασθούμε για υγιείς στόχους.


Μαζί με τη χαρά, ας βγάλουμε τη λάσπη από τα μάτια κι ας εμπνευσθούμε από αυτούς τους αξιοθαύμαστους, άριστους νέους ανθρώπους!


Δεν φταίνε οι εκλείψεις, οι υπερπανσέληνοι και τα ματωμένα φεγγάρια για τον στραβό και κακοτράχαλο δρόμο που περπατάμε! Η πεισματική μας άρνηση και η τεμπέλικη εθελοτυφλία να δούμε και να ακολουθήσουμε τον δρόμο της αλήθειας, τον δρόμο που ορίζει η αληθινή ανθρώπινη φύση μας, φταίει!
 
Δανείζομαι την φωτογραφία, με ευχαριστίες, από το LIFO
Πέγκυ Βάβαλη

© Κείμενο Πέγκυ Βάβαλη_2019


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου