Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πινακωτή, Πινακωτή! Apo to allo mou t' afti!











Το διακαναλίζεσθαι εστί φυγοπονείν, φυγομαχείν και φυγοδικείν, δηλαδή, μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Και οι Επτά ήταν Υπέροχοι! Κι ένας ο Γ.Α.ε.Γ.Π. οκτώ! (όπου «ε», βλέπε εγγονός)
Η ακροστιχίδα «Γ.Α.Π.» φάρδυνε. Τώρα που ζορίζουν ολοένα και περισσότερο all the parameters, τώρα που σφίγγει ο κλοιός της local δυσαρέσκειας, βγάλαμε και τον παππού από το κομματικό χρονοντούλαπο! Ο Γ.Π. του Ανδρέου και της Margaret, έγινε γνωστός ως Γ.Α.Π. και ανήλθε σε αξιώματα. Φοβούμενος την ενδεχόμενη εκ των αξιωμάτων πτώσιν, επιστρατεύει ξάφνου τον πάππον, τον αείμνηστον Γέροντα της Δημοκρατίας, προς άγραν Αυτοδιοικητικής ψηφοθηρίας. Δεν θα εκπλαγώ αν μέχρι τα Χριστούγεννα βάλει και το Γέρο του Μοριά στα αρχικά του, μπας και μάς λυπηθεί ο Santa Claus και τσοντάρει για τα διάφορα ελλείμματα . Πελοπονήσιοι αμφότεροι οι Γέροντες και by far δημοφιλέστεροι του ΓΑΠ, ή ΓΜΑΠ, ή με όποιο υποκοριστικό του φέρνει γούρι, τέλος πάντων!

Τράμπα, τραμπαλίζομαι, Τσάμπα-καναλίζομαι, πέφτω και ζαλίζομαι και χτυπώ το γόνα μου, δις και τα λοιπά. Τρα, λα, λα! Τρα, λα, λα! Τρι, λι , ρι και τρι, λι, ρό, τον κακό μας τον καιρό!

Διακαναλιζόνταν με τη μέθοδο των Επτά, ο Πρωθυπουργός, χθες βράδυ ασυστόλως και επί δίωρον, τη αυστηρά παρουσία του ακαταπαύστως παχαίνοντος και ουδόλως αθλουμένου Πεταλωτή-Πεταλωτή-από-το-άλλο-μου-τ-αυτί. Πλάκα είχαν όλοι μαζί! Ωραία έπαιζαν! Ούτε μια φορά δεν τσακώθηκαν! Από το ένα αυτί έμπαιναν, από το άλλο έβγαιναν διάφορες λέξεις ωραίες και πολύπλοκες. Όλοι αρχαϊκά χαμογελαστοί και αξιοπρεπέστατοι! Ευγενέστατοι! Με το «σεις» και με το «σας» και με «ευχαριστώ» , «παρακαλώ». Όχι σαν τα τηλεοπτικά παράθυρα, που λένε βωμολοχίες και μιλάνε όλοι μαζί και φωνάζουν! Άλλο πράμα, αυτό το καινούριο διακαναλικό reality! Ούτε οι Monty Python δεν θα έφταναν σε τέτοιο τηλεοπτικό αποτέλεσμα!


Μού άρεσε και συγχαρητήρια και στην ομάδα που συνέλαβε την ιδέα και στην παραγωγή και στους συντελεστές. Νομίζω θα καταρρίψει όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης! Κάθε πότε θα το παίζουν? Μωρέ και καθημερινή σειρά να το κάνουν, εγώ θα το παρακολουθώ!

Κούκλος ήταν, μπροστά από το μπλε φόντο σε χρυσή κορνίζα. Από τη μια πλευρά το ωραίο κόκκινο αμπαζούρ, στην άλλη άκρη η Ελληνική Σημαία. Στην καμπύλη του πρωθυπουργικού ώμου (μάλλον της πρωθυπουργικής βάτας), κατέληγε η καμπύλη που ξεκινούσε από το αμπαζούρ, περνώντας από το τέλειο οβάλ του προσώπου του, σε μια απαράμιλλη σχηματική και χρωματική αρμονία. Τέλεια αρχιτεκτονική εικόνας. Δεν έχω δει καλύτερη πολιτική αφίσα τα τελευταία χρόνια! Ποιος γραφίστας σκηνοθέτησε τη χθεσινοβραδινή πρωθυπουργική αποκανάλωση? Εύγε!


Την επόμενη φορά, αντί να σπαταλάμε χρόνο και χρήμα με λόγια του αέρα, να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το γραφιστικό μέρος! Πολύ θα μού άρεσε τον δω να διακαναλίζεται ως 4 πορτρέτα του ΓΑΠ, αλά Άντι Γούρχωλ! Ωραία θα ήταν και η κινηματογραφικής αισθητικής τηλεοπτική αφίσα «σύντομα στις οθόνες σας!». Έτσι, χωρίς λόγια, χωρίς έργα, αλλά με την υψηλή επικοινωνιακή αισθητική του πόστερ!

Έτσι όπως ήταν καθισμένοι αντικριστά οι επτά πρωταγωνιστές των realities των οκτώ κι αντάλλασσαν βαριεστημένα βλέμματα, με τον κύριο ΓΑΠ στη μέση, άλλοτε να φλυαρεί περί ανέμων και υδάτων κι άλλοτε να κάνει πως ακούει κάτι ερωτήσεις, που από στοιχειώδη ευγένεια του υπέβαλλαν οι καλεσμένοι του, μού έδιναν την εντύπωση ότι όλη τους η έννοια ήταν αν ο κάμεραμαν κάνει το γκρο πλάνο στην καλή τους πλευρά. Αλλά, δεν θα μείνω στις μικρο-ατέλειες και στα μικρο-λαθάκια του πρώτου επεισοδίου. Περιμένω, στα επόμενα, να περάσουν σε δράση. Π.χ., όπως είναι καθισμένοι αντικριστά, μπορούν να παίζουν σπασμένο τηλέφωνο. Θα έχει πολλή πλάκα! Και «κυρία Μπερλίνα» μπορούν να παίξουν όταν θα βαρεθεί ο κόσμος το «Πεταλωτή-Πεταλωτή-από-το-άλλο-μου-τ-αυτί»!

Αμέ!
Π.Κ.Β.
26/10/2010
© Peggy Carajopoulou-Vavali 2010

2 σχόλια:

  1. θα έγραφα αποσιωπητικά αντί για σχόλιο.
    σε τι εποχη ζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζούμε, καλέ μου Γαβριήλ, σε εποχή Μεταμεσαιωνική, Προ-&Μετα-Μεσσιανική ενώ βρισκομαστε στον Αστερισμό του Εxterminator!

    ΑπάντησηΔιαγραφή