Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
Αγαπητό μου Ημερολόγιο,

Μεγάλη Δευτέρα, σήμερα 18 Απριλίου της Εβδομάδας των Παθών του 2011. Του Ιωσήφ του Παγκάλου η γιορτή σήμερα, που το όνομά του σημαίνει "ο Κύριος να προσθέσει". [Ουδεμία σχέσις μετά του Θεοδώρου Παγκάλου, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με το ονοματεπώνυμό του.]

Η ιστορία του μας είναι γνωστή. Ο ενδέκατος γιος του υπέργηρου Ιακώβ και πρωτότοκος της δεύτερης συζύγου του, Ραχήλ, η οποία πέθανε στη γέννα του δεύτερου παιδιού της και δωδέκατου γιου του Ιακώβ, του Βενιαμίν. Οι δέκα μεγάλοι αδελφοί φθονούσαν την αδυναμία του πατριάρχη στον Ιωσήφ. Μη κατορθώνοντας να γίνουν αδελφοκτόνοι, τον πούλησαν σκλάβο σε εμπόρους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, τον πούλησαν σκλάβο στον Πετεφρί, Αρχιερέα του Αιγυπτιακού Ιεραρχείου.

Ο Ιωσήφ υπήρξε, ανάμεσα σε άλλα, πανανθρώπινο υπόδειγμα καλοσύνης, μεγαλοψυχίας, ευφυΐας, εφευρετικότητας, διορατικότητας, διοικητικών ικανοτήτων, αφθονίας και ευημερίας. Διέθετε το ψυχικό και νοητικό σθένος να μετατρέπει κάθε φαινομενικά αξεπέραστο εμπόδιο και δυσκολία, σε ευημερία για τον εαυτό του και το λαό που τον τιμούσε με την εμπιστοσύνη του. Κατόρθωσε, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Αρχιερέα, να διοικεί εμπνευσμένα και κερδοφόρα το σπιτικό του. Ερμηνεύοντας το όνειρο του Φαραώ, κέρδισε την εμπιστοσύνη του γιου του Άμμωνα και, όχι μόνο έσωσε την Αίγυπτο από την ξηρασία, την πείνα και την καταστροφή, αλλά με την ανατρεπτική και νεωτεριστική διοίκησή του, την οδήγησε σε μεγάλη ευημερία κατά την επταετή περίοδο των Ισχνών Αγελάδων.

Είθε να φωτίζουν και να εμπνέουν τους κυβερνώντες αυτόν τον πλανήτη οι ποιότητες του Ιωσήφ του Πάγκαλου, του Πάνσοφου, του Πανανθρώπου.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Αληθινή Ανάσταση, μας εύχομαι, αγαπητό μου ημερολόγιο.

Π.Κ.Β.

18/-4/2011

© Πέγκυ Καρατζοπούλου-Βάβαλη – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου