Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Μ’ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ



ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Μ’ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

(Ιδανικό πιάτο για δίαιτα απώλειας βάρους!)




Χτες το βράδυ, μεταξύ παρακολούθησης πρωθυπουργικής συνέντευξης τύπου ανιεροεξεταστηρίου, ζάπινγκ και διαφημιστικών σποτ, έβγαλα από την κατάψυξη δύο μπούτια κοτόπουλου να ξεπαγώσουν, για να τα μαγειρέψω αύριο.



Μέχρι να τελειώσει το συστημικό αμόκ, αδέξια εκπεφρασμένο στο πρόσωπο του χαρισματικού πρωθυπουργού, τα μπουτάκια είχαν ξεπαγώσει. Οπότε τα έβαλα στο ψυγείο περιμένουν την μετουσίωσή τους σε light γκουρμεδιά.



Εννοείται ότι κάνω μια λιποδιαλυτική δίαιτα δικής μου έμπνευσης, με την οποία τρέφομαι θαυμάσια και χάνω περιττά κιλά με ανθρώπινο ρυθμό, χωρίς καταπίεση. Επειδή με διασκεδάζει το να γυμνάζομαι, κάνω καθημερινά γυμναστική και συχνά περπάτημα. Από την Πρωτομαγιά θ’ αρχίσω και το κολύμπι στη θάλασσα!



Σήμερα το μεσημέρι, άνοιξα το ψυγείο, χάζεψα στα ράφια του κι έβγαλα τα εξής:

1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί, από ένα ξεχασμένο μπουκάλι,

2 μπουτάκια κοτόπουλου

¼ λάχανο, υπόλοιπο από την περασμένη εβδομάδα

1 πράσινη πιπεριά, ξεχασμένη από προχθές

4 μικρά βιολογικά καρότα, που είχαν περισσέψει επίσης από την περασμένη εβδομάδα,

200γρ., περίπου, μπάμιες υπόλοιπο από πακέτο του κιλού, από την κατάψυξη.

Έκλεισα το ψυγείο, έκοψα

2 φύλλα δάφνης, από το δέντρο απέναντι και

2 κλαράκια δενδρολίβανο, από το παρτέρι μου. Παρατήρησα ότι έχουν απομείνει

4 πατάτες στο καλάθι. Να θυμηθώ ν’ αγοράσω αύριο! Πήρα

4 σκελίδες σκόρδο και

1 κρεμμύδι κι έβγαλα από το ντουλάπι τα βαζάκια με τις

πράσινες τσακιστές σπιτικές ελιές, το

ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, το

άσπρο πιπέρι και την

φρεσκοτριμμένη ξεραμένη ρίγανη από το παρτέρι μου. Πήρα κι

1 λεμόνι, το έπλυνα, αφαίρεσα λεπτές φλουδίτσες από εξωτερικό του και το έστυψα.



Εννοείται, ότι έπλυνα τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα λαχανικά, ψιλόκοψα σε φετούλες το κρεμμύδι, τα καρότα, την πιπεριά και το λάχανο. Καθάρισα κι έκοψα σε κύβους τις πατάτες, ενώ τις σκελίδες σκόρδου τις χρησιμοποίησα ολόκληρες.



Έβαλα στην κατσαρόλα ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και μόλις πήρε βράση, έβαλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κοτόπουλο, το δενδρολίβανο, την δάφνη και τ’ άφησα να σιγοψήνονται, αφού τα αλατοπιπέρωσα, για 15 λεπτά. Τα έσβησα με το κόκκινο κρασί.  Συμπλήρωσα την πιπεριά και τα καρότα και τ’ άφησα να ψήνονται για λίγο. Όταν προσέθεσα τις πατάτες, έτριψα λίγη ρίγανη και συμπλήρωσα λίγο άσπρο πιπέρι, μαζί με τις φλούδες λεμονιού, τον χυμό του κι ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Έβγαλα τα κουκούτσια από, περίπου 20 πράσινες τσακιστές ελιές και τις σκόρπισα πάνω από τις πατάτες. Ψήθηκαν για περίπου 30 λεπτά ακόμα, απορρόφησαν τους χυμούς και τα υγρά τους και το πεντανόστιμο πιάτο της τόσο ευχάριστης δίαιτάς μου ήταν έτοιμο να σερβιριστεί!



Ηθικό δίδαγμα 1ο: Να χάνουμε κιλά, χωρίς να χάνουμε τη χαρά της απόλαυσης του φαγητού.

Ηθικό δίδαγμα 2ο: Η λιποδιαλυτική διατροφή δεν επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και μπορεί ν’ ακολουθείται απ’ όλη την οικογένεια, με αυξομείωση των ποσοτήτων και των συνοδευτικών.

Ηθικό δίδαγμα 3ο: Το να αξιοποιούμε τα υπόλοιπα που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο και στα ντουλάπια μας, διεγείρει την φαντασία και αυξάνει την δημιουργικότητά μας, εξοικονομώντας μας χρόνο και χρήμα!

Ηθικό δίδαγμα 4ο: Το φαγητό νοστιμεύει από την έμπνευσή και τη διάθεσή μας και όχι από τα τσιγαρίσματα, τα λίπη και το πολύ αλάτισμα!



Cucina povera και πάσης Ελλάδος!






Π.Κ.Β. 28/04/2015



Κείμενο και φωτογραφίες © Πέγκυ Βάβαλη_2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου