Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΠΟΛΛΑ ΕΧΩ ΜΑΖΕΜΕΝΑ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ!



Αγαπητό μου Ημερολόγιο,

Πολλά έχω μαζεμένα, εδώ και μέρες, που δεν χωράνε στη μια σελίδα που γράφει Τετάρτη 4 Μαΐου 2011, οπότε θα χρησιμοποιήσω και την αυριανή!

Σήμερα κηδεύτηκε ο καλός ο άνθρωπος, στην Αγία Μαρίνα στο Θησείο. Πλήθος  επώνυμου και ανώνυμου κόσμου συνέρρευσε στην εκκλησία, για να κατευοδώσει τον Θανάση Βέγγο. Την νεκρώσιμο ακολουθία έψαλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σήμερα, με την υγεία του σταθερά επιδεινούμενη και τη δαμόκλειο σπάθη της θανατικής του καταδίκης κρεμάμενη,  γιορτάζει τα 83α  γενέθλιά του ο έκπτωτος Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ, ενώ οι δυο γιοί του τού στέλνουν τις ευχές τους από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Τόρα στο Κάιρο, όπου κρατούνται.

Ναι, πέθανε κι ο  Απόστολος Σάντας, το περασμένο Σάββατο, αλλά η είδηση πέρασε στα ψιλά. Η κηδεία του ανθρώπου, του ήρωα, ο οποίος μαζί με το Μανώλη Γλέζο, κατέβασε τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, θα γίνει αύριο. Θα προσπαθήσω να θυμάμαι τ’ όνομά του, από ‘δώ και πέρα και να διηγούμαι τη γενναιότητα των δύο παλικαριών στα παιδιά μου και στα παιδιά των παιδιών μου, όταν θα είμαι γιαγιά.

«Οι άνθρωποι του Κινηματογράφου έχουν τη δυνατότητα να σώσουν τον Πλανήτη! Δεν κατανοώ γιατί επιτρέπουμε σε αποτυχημένους πολιτικούς να αναλαμβάνουν αυτόν το ρόλο»,
είχε πει ο σπουδαίος παραγωγός David Puttman, πριν μερικά χρόνια, απευθύνοντας έναν αξέχαστο πανηγυρικό λόγο στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ναι, μπορούν και το αποδεικνύουν σε διάφορες περιστάσεις. Σήμερα, συντάσσονται με τους Σύρους κινηματογραφιστές υπογράφοντας μία διακήρυξη με την οποία καταδικάζουν την βίαιη κυβερνητική καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία. «Καλούμε όλους τους κινηματογραφιστές στον κόσμο να συμβάλουν ώστε να σταματήσουν οι δολοφονίες...διακηρύσσοντας την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Συρίας και τα όνειρά του για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία.», λέει, ανάμεσα σε άλλα, η διακήρυξη. Υπογράφουν δεκάδες καλλιτέχνες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Γαβράς, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, η Κατρίν Ντενέβ.

Μιλώντας για καλλιτέχνες, δεν μπορώ να μη σου πω για το άλμπουμ "Songs For Japan", όπου συμμετέχουν άμισθα δεκάδες – εν ζωή και αποδημήσαντες – μουσικοί δημιουργοί και ερμηνευτές,  από τη Λέιντι Γκάγκα, τον Μπομπ Ντίλαν, τον Έλτον Τζων και τη Μαντόνα, ως τον Τζων Λένον και τον πιτσιρικά Τζάστιν Μπίμπερ, ενώ συνεργάζονται για την παραγωγή και την κυκλοφορία του, πολλές δισκογραφικές εταιρείες. Τα έσοδα προσφέρονται στον Ιαπωνικό ερυθρό Σταυρό. Μέχρι σήμερα, καλό μου ημερολόγιο, έχουν κατατεθεί 5.000.000 δολάρια και οι πωλήσεις συνεχίζονται!

Οι ανθρωπιστικές δράσεις είναι εύκολα πραγματοποιήσιμες. Το μόνο που απαιτείται για τέτοιες πετυχημένες δράσεις, είναι κανονικοί άνθρωποι. Ποιοι είναι οι «κανονικοί» άνθρωποι? Εκείνοι που θυμώνται και φέρουν συνειδητά τις ανθρώπινες ποιότητες. Οι εν λόγω ποιότητες βρίσκονται στην ευθεία διαδρομή (χωρίς παρακαμπτηρίους) που ενώνει το νου με την καρδιά και την καρδιά με το νου.

Μιλώντας σου για τα δολάρια, μού έρχονται στο νου τα τουλάχιστον 80.000.000 ευρώ, τα οποία διεκδικούν με ένδικα μέσα εδώ και χρόνια, 850 συνταξιούχοι βουλευτές και συγγενείς τους, ως αναδρομικές αυξήσεις. Η δικαστική απόφαση αναμένεται. Όχι, καλό μου! Κανείς από τους εν λόγω «συνταξιούχους» δεν έχει παραιτηθεί των οικονομικών απαιτήσεών του, υπό τις παρούσες συνθήκες της Κρατικής Χρεωκοπίας, την οποία οι εν ενεργεία συνάδελφοί τους αποκαλούν Ελληνική Κρίση! Ίσως, γιατί τον μισθό που πληρώνουμε στους βουλευτές τον αποκαλούμε, χαϊδευτικά, «βουλευτική αποζημίωση».


Εγώ, πάλι, κατανοώ ως «βουλευτική αποζημίωση», τα ποσά που οφείλουν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία οι βουλευτές για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο κάθονται, τόσες δεκαετίες τώρα, στα έδρανα της Βουλής,… όταν δεν πίνουν καφεδάκι στο καφενείο της Βουλής και αλλού.

Ηθική και Νομιμότης, εντός, εκτός και επί τα αυτά της Νομοθετούσης Βουλής των Ελλήνων…

Από τις 10 έως τις 24 Μαΐου, θα μας απογράφουν. Όλους! Και τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς και τους μετανάστες (μετά ή άνευ αδειών παραμονής και εργασίας) και τους Ρομά, και τους άστεγους, και τα σπίτια μας και τα αυτοκίνητά μας (δεδηλωμένα ή μη) και τα αυθαίρετα! Ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), κύριος Ανδρέας Γεωργίου, μας προτρέπει να ανοίξουμε τα σπίτια μας στους 68.000 αγνώστους που θα χτυπούν τα κουδούνια μας και θα απαιτούν να μπουν στο δικό μας το σπίτι και να πάρουν όλες τις πληροφορίες για την περιουσία μας, την οικογενειακή μας κατάσταση, τις σπουδές μας, το νούμερο παπούτσι του αρχηγού της οικογένειας, το νούμερο σουτιέν των θηλυκών ενηλίκων μελών, καθώς και τη μικρή και μεγάλη πίεση της γιαγιάς. Μας καθησυχάζει ότι δεν θα μαρτυρήσει ούτε στον κύριο Παπακωνσταντίνου, ούτε στην κυρία Μπιρμίλη, ούτε στον παπά, όλα τα αδήλωτα εισοδήματα, τα αυθαίρετα ακίνητα και τα προϊόντα παράνομων συναλλαγών, που θα εκμυστηρευτούμε στους 68.000 ξένους ότι διαθέτουμε και διαπράττουμε. Δηλαδή, μας θεωρεί de facto απατεώνες, αφελείς και μωρόπιστους! Το ίδιο ισχύει και για τους παράνομους μετανάστες, είτε έχουν φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Υπατία και στη Νομική Σχολή Αθηνών, είτε όχι. Είναι καθαρά στατιστικοί και δημογραφικοί οι στόχοι της εν λόγω απογραφής.

Α, μην το ξεχάσω! Οι άστεγοι θα απογραφούν στα κέντρα σίτισης, την ώρα που θα τρώνε τα φιλανθρωπικά αποφάγια. Κι επειδή, πάλι στο φαγητό ήρθε η κουβέντα, ας επαναλάβω (επανάληψις μήτηρ μαθήσεως): Επειδή δεν τα φάγαμε μαζί, αλλά μας τα φάγανε, τα αποφάγια λέω να τα κρατήσω για μένα και τους απογόνους μου! Τι λές, αγαπητούλι μου? Συμφωνείς?

Μπήκα στο σάιτ που υποτίθεται δίνει πληροφορίες για την απογραφή, αλλά... λευκή σελίδα... Η απογραφή του πληθυσμού είναι υποχρεωτική, μάς λένε. Μάλιστα. Να απογραφώ οικογενειακώς και να απαντήσω γραπτά σε δημογραφικής χρησιμότητας ερωτήσεις. Διατίθεμαι να το πράξω μέσω διαδικτύου, συμπληρώνοντας ειδική φόρμα. Δεν επιθυμώ να δεχθώ μέσα στο σπίτι μου αγνώστους και να τους δώσω όλες τις πληροφορίες για την οικογένειά μου και για την οικονομική, επαγγελματική και ακαδημαϊκή μου κατάσταση.

Έχουμε και εθιμοτυπικές επισκέψεις, σήμερα! Η ναυαρχίδα του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας «HMS Albion», θα βρίσκεται για πέντε μέρες στ λιμάνι της Σούδας. Εθιμοτυπικά, για την αναψυχή των 325 ατόμων του πληρώματος και των ελικοπτέρων που προσγειώνονται στην και απογειώνονται από τη πλωτή πλατφόρμα της!

Πλάκα έχουμε, Αγαπητό μου Ημερολόγιο!


Π.Κ.Β.
04/05/2011


© Πέγκυ Καρατζοπούλου-Βάβαλη – 4-5-2011

2 σχόλια:

  1. Αγαπητή μου Peggy. Τα έπιασες όλα, δεν άφησες τίποτα εκτός και πάπαλα!
    Υ.Γ. Ωραία γραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, αγαπητέ "Φυρί-φυρί"! Χαίρομαι που ομονούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή