Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΙΖΕΡΙΑ! ΓΚΩΣΑΜΕ!





Μιζέρια και φαγωμάρα, παρελκόμενα του ωχαδερφισμού.

Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας, από την εξουσία που της έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, επιβεβαιώνει, από την πρώτη μέρα, όπως υποχρεούται, στους πολίτες ότι προτίθεται να τηρήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Δεν αντιλαμβάνομαι την καταστροφολογική ανησυχία των «απέναντι». Θεωρώ ότι, με την κομματική και καθόλου πολιτική μπουρδολογία των πρόσφατων δεκαετιών, πολλοί από εμάς λησμόνησαν το αυτονόητο της υποχρέωσης τήρησης των προεκλογικών προγραμμάτων από τα πολιτικά κόμματα. Ξεχάσαμε τη λέξη «συνέπεια», καθώς και πολλές λέξεις με πρώτο συνθετικό τον σύνδεσμο «συν», όπως «συνεργασία», «συναδέλφωση», «συνομιλία». Θεωρούμε το αυτονόητο, από περίεργο και ύποπτο, έως πρωτοφανές.

Μια επανεκπαίδευση την χρειαζόμαστε όλοι. Άλλο τόσο, χρειαζόμαστε έναν επαναπροσανατολισμό παράλληλα με τον επαναπροσδιορισμό των αξιών που μας διέπουν.

Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση, τόσο ως χώρα και ως κοινωνία, όσο και ως μονάδες, οι περισσότεροι. Η χώρα έχει πτωχεύσει, εδώ και μερικά χρόνια, ενώ οι πολίτες της πτωχοποιούμαστε με αυξανόμενη πρόοδο. Δεν περιμένω αύριο το πρωί να λειτουργεί το Κράτος άψογα, ούτε περιμένω αύριο το πρωί να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που μου έχει προκαλέσει η πολυετής κακοδιαχείριση των κρατικών θεμάτων και κυρίως, των κρατικών πόρων. Περιμένω νοήμονα, αποτελεσματική, νόμιμη, ισόνομη, δίκαια και φιλελληνική διακυβέρνηση. Αυτό οφείλει να είναι απαίτηση του κάθε πολίτη, αλλά κι αυτό το είχαμε, κακώς, ξεχάσει, εδώ και μερικές δεκαετίες. Η αμέλεια των πολιτών άσκησης ελέγχου στις κυβερνήσεις μας, μας έφερε σ’ αυτή την απαράδεκτη – και για πολλούς απελπιστική –  κατάσταση. Υποχρέωσή μας να είμαστε ενεργοί πολίτες. Όχι μίζεροι και καφενειακά γκρινιάρηδες. Ενεργοί, δραστήριοι, ως προς τα κοινά, αλληλέγγυοι και συνεργάσιμοι για το κοινό καλό.

Επειδή πολίτες είμαστε όλοι, αυτά αφορούν τόσο τους κυβερνώντες, όσο και τους κυβερνώμενους. Επειδή πολίτες είμαστε όλοι, αυτά αφορούν τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όσο και τους θεατές, ακροατές και αναγνώστες τους. Επειδή πολίτες είμαστε και όχι ηλίθιοι, ας αφήσουμε τις καταστροφολογίες για την πτώση του χρηματιστηρίου, με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε σήμερα, ξεχνώντας πόσα σπιτικά πτώχευσαν και πόσοι μεγάλοι οίκοι πλούτισαν από την τεχνητή άνοδο του χρηματιστηρίου. Ξεχνάμε, επίσης, την συνεχή κατάρρευση του χρηματιστηρίου μας κατά την διάρκεια των μνημονιακών ετών.

Τα στραβά, σαφέστατα πρέπει να τα παρατηρούμε, απ’ όπου κι αν προέρχονται, και να φροντίζουμε να διορθώνονται έγκαιρα. Με την ίδια επιμέλεια, χρήσιμο είναι να παρατηρούμε τα καλά και να τα διαδίδουμε, απολαμβάνοντάς τα. Με τα ουσιαστικά, καλά ή κακά, ν’ ασχολούμαστε, υπεύθυνα και με σοβαρότητα, για να επανακάμψουμε. Δεν έχουμε χρόνο για σαχλαμάρες. Αδυνατώ να ασχοληθώ με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ενόσω παρακολουθώ το άοκνο, γενναίο και σημαντικότατο κοινοβουλευτικό της έργο. Όσο για τις στιλιστικές επιλογές της συντρόφου του Πρωθυπουργού, δεν καταλαβαίνω γιατί μας αφορούν. Αξιοπρεπέστατη και συμπαθέστατη δείχνει. Αυτό μου αρκεί. Ας αφήσουμε τις «πρώτες κυρίες» να είναι θεσμός στις Ηνωμένες Πολιτείες κι ας ασχοληθούμε με τα φλέγοντα του οίκου μας.

Με ικανοποίησαν τα μηνύματα του Πρωθυπουργού κυρίου Τσίπρα και η σημειολογία τους, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς και τα αντίστοιχα μηνύματα και η αξιοπρεπής παρουσία και συμπεριφορά των υπουργών και υφυπουργών της νέας Κυβέρνησης. Αναμένω θετικά αποτελέσματα και σταδιακή βελτίωση της ζωής στην Ελλάδα.

Με ικανοποίησε, επίσης, το πολιτικό ήθος, ο επαγγελματισμός και η ευγένεια του κυρίου Μεϊμαράκη.

Αυτά, για την ώρα.





Π.Κ.Β. 28-01-2015

κείμενο © Πέγκυ Βάβαλη_2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου