Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΜΑΤΙ:Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ



ΜΑΤΙ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 23ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2018




Τα αποτελέσματα της πρωθυπουργικής δέσμευσης για fast track” επιστροφή στην κανονικότητα, δυστυχώς, δεν είναι ορατά, ούτε στον επισκέπτη που περιδιαβαίνει το Μάτι, ούτε σ’ εμάς τους κατοίκους που καθημερινά ταλαιπωρούμαστε από τα καταστροφικά αποτελέσματα της φονικής πυρκαγιάς, εδώ κι εννιά μήνες.



Η δέσμευση για “fast track” αποκατάσταση, κατά την προσφιλή κυβερνητική έκφραση, μας έδωσε ελπίδες τις πρώτες εβδομάδες μετά την ιστορικά μοναδική καταστροφή που άλλαξε τη ζωή μας. Μία σειρά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων υπεγράφη και άρχισαν να υλοποιούνται τα πρώτα πολιτειακά μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές. Με σειρά επαφών, ζητήσαμε διορθώσεις και βελτιώσεις των μέτρων. Τους πρώτους μήνες πραγματοποιήθηκαν αρκετά από τα υπογεγραμμένα, ενώ άλλα δεν τηρήθηκαν, ούτε διορθώθηκαν μέχρι σήμερα. Η σταδιακή χαλάρωση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για την υλοποίηση των μέτρων αποκατάστασης, μας έφτασε στον Δεκέμβριο του 2018, προσφέροντάς μας μαύρα και πένθιμα Χριστούγεννα, σ’ ένα Μάτι θεοσκότεινο με τα κουφάρια του 75%, περίπου, των σπιτιών μας να υφίστανται ακόμα μεγαλύτερες ζημιές από τις συνεχόμενες κακοκαιρίες.



Οι “fast track” διαδικασίες, εν τούτοις, τηρήθηκαν από την Κυβέρνηση στην απαράδεκτη  προσπάθεια ενοχοποίησής μας για τα φονικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς που αφέθηκε ανεξέλεγκτη να καταστρέψει ένα από τα ομορφότερα παραθεριστικά θέρετρα της Ανατολικής Αττικής. Με “fast track” διαδικασίες, σύρονται στην Εισαγγελία, με Υπουργική παραγγελία από τον Αύγουστο του 2018, ιδιοκτήτες των σπιτιών στους δρόμους των οποίων κάηκαν οι άνθρωποι και τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που η Αστυνομία υποχρέωνε να παρακάμπτουν, προκαλώντας το κομφούζιο που εμπόδισε την σωτηρία των κατοίκων κι έστειλε στην πυρρά τους περαστικούς!



Οι “fast track” διαδικασίες τηρήθηκαν και ευλαβικά εξακολουθούν να τηρούνται, ως προς την αγωνιώδη προσπάθεια ενοχοποίησής μας για το γεγονός ότι το Μάτι είναι εκτός Σχεδίου Πόλεως οικισμός. Οι εντός Σχεδίου Πόλεως όμοροι οικισμοί κάηκαν επίσης! Οι εντός Σχεδίου Πόλεως όμοροι οικισμοί διαθέτουν πολλούς δρόμους στενούς, δαιδαλώδεις και δύσβατους, με αρκετά αδιέξοδα, σε αντίθεση με το Μάτι.



Οι “fast track” διαδικασίες τηρούνται ανελλιπώς με την διασπορά  “fake news σχετικά με τους δρόμους του Ματιού και την πρόσβαση στις λίγες παραλίες της μικρής μας περιοχής.



Οι “fast track” διαδικασίες τηρούνται τιμωρητικά από την Πολεοδομία, η οποία, μετά την καταστροφή μας, θυμήθηκε να εξοντώσει οικονομικά  αρκετούς πυρόπληκτους συμπολίτες μας, επιβάλλοντας αυστηρότατα πρόστιμα.



Πλησιάζει το καλοκαίρι. Το Μάτι, των 2.000 μόνιμων κατοίκων, γέμιζε κόσμο, από παραθεριστές, επισκέπτες και τουρίστες με 100% πληρότητα στα πέντε ξενοδοχεία μας και στα ενοικιαζόμενα εξοχικά σπίτια και διαμερίσματα. Εννέα μήνες μετά την βιβλική καταστροφή, που κήρυξε τον Δήμο μας σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, ελάχιστα σπίτια έχουν αρχίσει να επισκευάζονται, ενώ  στα ολοσχερώς κατεστραμμένα ούτε καν έχουν αρχίσει οι κατεδαφίσεις! Έχουμε σφηνωθεί στα γρανάζια της τερατώδους γραφειοκρατίας και εμπαιζόμαστε από την ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων Αρχών.



Η προφορική διαβεβαίωση για την τάχιστη επίλυση των προβλημάτων που μας δημιουργήθηκαν την ημέρα που αφεθήκαμε να καούμε ζωντανοί και ό,τι περισώσαμε, όσοι σωθήκαμε από τύχη, το σώσαμε μόνοι, με τα χέρια μας και με την αλληλεγγύη των υπέροχων εθελοντών απ’ όλη την Ελλάδα, δεν έγινε ακόμα πράξη. Η προφορική πρωθυπουργική δήλωση: «το μεγάλο στοίχημα είναι σε έναν χρόνο από τη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, η περιοχή όχι μόνο να έχει αποκατασταθεί, αλλά να έχει γίνει ένα πρότυπο οικισμού», ηχεί σαν κακόγουστο μαύρο χιούμορ.


Απαιτείται πολιτική βούληση, η οποία δεν είναι ορατή μέχρι σήμερα.



Τους 101 νεκρούς κανένα θαύμα δεν θα τους φέρει πίσω. Η οργή όλων μας, για τον άδικο και φρικιαστικό χαμό τους, θα απαλυνθεί μόνον όταν η Δικαιοσύνη θα έχει επιτελέσει ανεμπόδιστη το έργο της. Απαιτούμε επίσπευση των διαδικασιών.



Από τους εγκαυματίες μας, που είχαν την τύχη να επιζήσουν, μετά από πολλαπλά χειρουργεία και μήνες στα νοσοκομεία, αρκετοί έχουν να διανύσουν τον Γολγοθά μιας σειράς χειρουργικών επεμβάσεων και πολύμηνων θεραπειών αποκατάστασης για τα επόμενα χρόνια. Τα περισσότερα σχετικά αιτήματά μας  υλοποιήθηκαν. Οφείλει, όμως, Πολιτεία να ορίσει δίκαιες μηνιαίες αποζημιώσεις για τους επιζήσαντες βαριά εγκαυματίες των οποίων η καθημερινότητα έχει αλλάξει για πάντα και να φροντίζει, δια βίου, τις αυξημένες ιατρικές και παραϊατρικές ανάγκες τους.



Το Μάτι θα επανέλθει στην κανονικότητα όταν θα έχουν χτιστεί και επισκευαστεί τα κατεστραμμένα σπίτια. Απαιτούμε άμεση απεμπλοκή της έκδοσης Αδειών Ανακατασκευής και Επισκευής από την τροχοπέδη του Δασικού Αποχαρακτηρισμού. Το Μάτι ούτε είναι, ούτε υπήρξε δασική περιοχή. Είναι απαραίτητη η αποσύνδεση του χαρακτηρισμού της Δασικής Υπηρεσίας από τα προαπαιτούμενα έγγραφα για την έκδοση Αδειών, όπως και η ορθολογική συνεργασία της Πολεοδομίας, της Διεύθυνσης Δασών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όποιας άλλης Αρχής παρεμποδίζει, με γραφειοκρατικά κωλύματα, την αποκατάσταση του τόπου μας.



Ζητούμε την τήρηση των υπεσχημένων σχετικά με την κατεδάφιση των κατεδαφιστέων ακινήτων. Είμαστε σε αναμονή για την άμεση διαβούλευση σχετικά με το ορισμό των αξόνων των δρόμων και για το αναμενόμενο Ειδικό Χωρικό, τα οποία τελματώνουν, καθυστερώντας επ’ αόριστον τις κτιριακές επισκευές και ανακατασκευές.



Της κατεδάφισης προηγείται η απομάκρυνση των αμιαντούχων οικοδομικών υλικών, η οποία ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς και σταμάτησε εδώ και 4 μήνες, με πιθανές συνέπειες  για την δημόσια υγεία, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την επιβίωση των επιχειρήσεων και την τουριστική επισκεψιμότητα, τόσο στο Μάτι όσο και στην ευρύτερη περιοχή.



Η απαρίθμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, περιλαμβάνει πολλά ακόμα. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αναφέρω τα εξής:

α) Τον αποκλεισμό των ιδιοκτητών  των κατοικιών που δεν κάηκαν, από τα βοηθήματα και τις αποζημιώσεις, παρά το γεγονός ότι όλα τα ακίνητα υπέστησαν ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο και αντιμετωπίζουν καθημερινά όλα τα δυσεπίλυτα προβλήματα της διαβίωσης σε μια πυρόπληκτη περιοχή. Το Μάτι χαρακτηριζόταν από τους όμορφους κήπους μας. Οι όμορφοι κήποι μας κάηκαν!

Όλοι οι κάτοικοι είμαστε πυρόπληκτοι! Η εθελοτυφλούσα Πολιτεία, όμως, τιμωρεί όσους σωθήκαμε και ό,τι περισώθηκε από την φωτιά την οποία άφησε ανεξέλεγκτη και μας κατέστρεψε!

β) Τον αποκλεισμό των ιδιοκτητών περισσότερων του ενός ακινήτου από τις αποζημιώσεις ανακατασκευής – επισκευής, καθώς η Πολιτεία αποφάσισε να αποζημιώνει μόνο ένα ακίνητο ανά ιδιοκτήτη και μόνο για συνολικό εμβαδό κτίσματος μέχρι 150τμ . Όσοι είχαν μεγαλύτερα, ή περισσότερα ακίνητα τιμωρούνται.

γ) Την απερίγραπτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία των συνιδιοκτητών κατεστραμμένων κατοικιών για την έκδοση Αδειών και  την είσπραξη των βοηθημάτων – αποζημιώσεων.

δ) Τον αποκλεισμό από τις μεταγραφές φοιτητών και φοιτητριών οικογενειών με κατεστραμμένη δευτερεύουσα κατοικία.

ε) Την «προσωρινή» φιλοξενία των δεκάδων οικογενειών, με κατεστραμμένη την κύρια και μοναδική κατοικία τους, στις Κατασκηνώσεις Στρατού και Αεροπορίας του Αγίου Ανδρέα, με την δαμόκλειο σπάθη της αποχώρησής τους, ανά πάσα στιγμή, να αιωρείται.

στ) Την απαράδεκτα άνιση μεταχείριση των καταναλωτών της και τις αδικαιολόγητες χρεώσεις και υπερχρεώσεις της Δ.Ε.Η. Και άλλα, καθημερινά και βασανιστικά.



Δυστυχώς για εμάς, εκείνοι που αποφασίζουν για τις τύχες μας, βρίσκονται σε κλιμακούμενο προεκλογικό αναβρασμό από το μαύρο καλοκαίρι του 2018. Το μείζον είναι η «καρέκλα» και τα παρελκόμενά της. Το Μάτι, ένας μικρός τόπος είναι, που κοντεύει να σβηστεί από τον χάρτη. Μια «στραβή στην βάρδια» των κυβερνώντων.



Έρχεται το Πάσχα, χωρίς την Ανάσταση του δολοφονημένου τόπου μας. Έρχεται το Πάσχα και το Καλοκαίρι, με συνεχείς ακυρώσεις από τους ενοικιαστές και τα τουριστικά γραφεία που γέμιζαν τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις εστίασης, ενισχύοντας την ευρύτερη τοπική αγορά και δίνοντας ζωή στο Μάτι.

Έρχεται το Πάσχα και το Καλοκαίρι, με απόντες πολλούς από τους μόνιμους κατοίκους και τους Ματιώτες παραθεριστές.

Έρχεται το Πάσχα και το Καλοκαίρι και το Μάτι δεν είναι ούτε ένα τεράστιο «εργοτάξιο» ούτε ένα τεράστιο γιαπί!

Το Μάτι εξακολουθεί να είναι το κουφάρι ενός άδικα καμένου παράδεισου. Του δικού μας παράδεισου, που δημιουργήσαμε με τον ιδρώτα και την αγάπη μας για τον τόπο που επιλέξαμε να κάνουμε σπίτι και ιδιαίτερη πατρίδα μας.


Δεν επαιτούμε! Απαιτούμε να υλοποιηθούν τα αυτονόητα από την Πολιτεία! Πολιτική Βούληση χρειάζεται, για την οποία προαπαιτείται Κυβερνητική Κοινωνική Ενσυνείδηση.



Αφημένοι μόνοι μας, προσπαθούμε να κρατήσουμε το Μάτι ζωντανό. Οι αντοχές μας είναι μεγάλες, αλλά η ανοχή μας στον εμπαιγμό και στον διασυρμό που υφιστάμεθα μηδαμινή, πλέον.


Πέγκυ Βάβαλη


© Κείμενο Πέγκυ Βάβαλη_2019
Η φωτογραφία από το  ζωγραφικό έργο «Οι Πυρόπληκτοι στο Μάτι Θυμούνται» του Δρ.Θεόδωρου  Ντόλατζα, με ευχαριστίες στον σπουδαίο γιατρό, συγγραφέα και εικαστικό, ο οποίος έχει διατελέσει Διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου