Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Pasta Poveresca - Cucina Povera e inspirata!


Είπαμε: Πενία τέχνας εργάζεται και η πείνα και η βιασύνη επίσης! Το "Σπεύδε βραδέως", δεν ισχύει στην κουζίνα, τουλάχιστον στην δική μου κουζίνα και ιδίως όταν έχει πέσει η πίεσή μου και πρέπει να φάω επειγόντως και συγχρόνως πρέπει να θρέψω την οικογένειά μου.

Ήταν ένα μουντό Σάββατο. Βροχερό. Ήταν περασμένες τρεις το μεσημέρι, δηλαδή, τρεις το απόγευμα με το ευρωπαϊκό μέτρημα της ώρας. Σούπερ μάρκετ δεν είχαμε πάει, αλλά, ευτυχώς, παρά την κρίση που μαστίζει το οικογενειακό πορτοφόλι, ακόμα τα νουλάπια και το ψυγείο έχουν αποθέματα. Δόξα τω Θεώ και ανάθεμα τω μνημονίω! Η εύκολη λύση κινείται στην ακτίνα ομελέττα - ζυμαρικά. Ψήφισα ζυμαρικά!

Την ιστορία της "putanesca" την ξέρει πολύς κόσμος. Η putanesca δεν έχει συνταγή. Είναι η μακαρονάδα που μαγείρευαν οι επί χρήμασι και επί πεζοδρομίω Ιταλίδες εκδιδόμενες τις κρύες νύχτες, μαζεμένες γύρω από πρόχειρες φωτιές που άναβαν στο δρόμο για να ζεσταθούν. Έφερνε, η κάθε κοπέλα το κάτι-τι της, ό,τι είχε η κάθε μιά και φτιάχνανε τη σάλτσα εν των ενόντων. Την έκαναν καυτερή για επί πλέον ζεστασιά και μ' αυτήν περιέχυναν το ζυμαρικό. 

Είπα να μαγειρέψω μια poveresca της τεμπελέσκας. Νόστιμη βγήκε και φάγαμε στο πιτς φιντίλι! Υλικά και συνταγή παρακάτω. Εννοείται, ότι βάζετε ή βγάζετε ό,τι θέλετε και ό,τι διαθέτετε! 

Βρήκα:
* 5-6 γαρίδες στον καταψύκτη και
* 4 στικάκια καβουροπόδαρο surimi
* 2 κούπες τσαγιού αρακά κατεψυγμένο (είχαμε περισσότερο, αλλά δεν ήθελα να το παρακάνω!)
* 1 κονσέρβα τόνο σε ηλιέλαιο
* 1 πακέτο μακαρόνια Νο.6 και μισό πακέτο μακαρονάκι κοφτό κοχυλάκι (αυτό το έκανα, πρώτον διότι δεν μπορώ να βλέπω να μισά σακκουλάκια στο ντουλάπι μου και δεύτερον, διότι η μακαρονάδα θα έδειχνε πιο χαριτωμένη!)
* 1 κύβο ζωμό κρέατος (ο ζωμός κότας ταιριάζει περισσότερο)
* 2-3 κουταλιές σούπας φυτίνη, ή μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
* αλαοτοπίπερο
* μισό με ένα λίτρο νερό (ανάλογα πόσο βρασμένα ή al dente σάς αρέσουν τα ζυμαρικά)

Η εκτέλεση είναι η επιτομή της βιαστικής μαγείρισσας! Τα μαγειρεύουμε όλα μαζί! Δηλαδή, βράζουμε το νερό με το αλάτι και τον κύβο ζωμού, προσθέτουμε τις κατεψυγμένες γαρίδες και τον αρακά και το καβουροπόδαρο ψιλοκομμένο και ενόσω κοχλάζει το νερό με τα υλικά, ρίχνουμε και τα μακαρόνια και το λάδι και το περιεχόμενο της κονσέρβας του τόνου - αφού το έχουμε κάνει νιανιά με ένα πηρούνι - προσθέτουμε και πιπέρι κατά βούλησιν και έτοιμη η μακαρονάδα! Σε όποιον αρέσει το τριμμένο τυρί, τη σερβίρει με τριμμένο τυρί.

Συμβουλή: Αν μείνει μακαρονάδα στην κατσαρόλα, επειδή θα κολλήσει το ζυμαρικό, να τη ζεστάνετε αραιώνοντάς τη είτε με λίγο γάλα, ή με νεράκι.

Καλή επιτυχία στην κουζίνα και καλά ξεμπερδέματα, γενικά!

Π.Κ.Β.

17-01-2011... και Χρόνια Πολλά στους Αντώνηδες και στις Αντωνίες!!!


© Peggy Carajopoulou-Vavali 2011

3 σχόλια: